Byr på teknisk godteri i jubileumsåret

Parlock på Hokksund har i tredve år levert vifter og gjenvinnere til ventilasjonsentreprenører over hele landet. I jubileumsåret har man dessuten hatt betydelig fremgang med vifter for industrielle anvendelser.

Historien om Parlock på Hokksund starter med et datterselskap av Parlock Danmark, som leverer Parvalux motorer til ulike formål, blant annet Tomra panteautomater. Hastekjøp av et konkursbo i Brummundal i -86 bragte italienske remtrukne vifter inn i sortimentet, og åpnet for større kontakt med ventilasjonsbransjen. I 1991 ble Parlock et selvstendig selskap eiet av ansatte og i årenes løp har man stadig utvidet med nye produkter. Gjennom å gi god veiledning på kjøpet har Parlock utviklet et godt forhold til både små og store entreprenører innen ventilasjon.

Ingeniør Tor Espen Lie, logistikkansvarlig Jess Koren, ingeniør Nina Gynnild og daglig leder Carl Axel Sandberg i Parlock AS, har mange spennende produkter å by på innen ventilasjon

Aggregat
Den første epoken for virksomheten dreide seg om å levere vifter og energigjenvinnere med drivsystemer til aggregatprodusentene. Allerede fra starten av fikk man et godt forhold til tyske Klingenburg, en verdensledende produsent av varmegjenvinnere. Dette samarbeidet har vokst i omfang.
– Aggregatprodusenter er ikke lenger våre viktigste kunder, den tid er forbi, men vi har masse erfaring og kompetanse fra dette som kommer kundene til gode. Et voksende marked for oss er nettopp rehabilitering og oppgradering av ventilasjonsaggregater, sier Carl Axel Sandberg, daglig leder og andre generasjon eier.

Energi
Oppgradering av ventilasjonssystemer, med økende vekt på energisparing, har blitt kjerneområde for virksomheten, der nøkkelen er skreddersydde varmegjenvinnere med basis i grundige energianalyser og optimalisering.
– Vi har sett kundene oppnå store besparelser ved fornyelse og oppgradering av varmegjenvinnere og moderne vifter. Her en rekke dyktige entreprenører tatt oss med på reise til mange spennende  kunder. Vi har levert til mange EPC-prosjekter og ENØK tiltak, fra Vikingskipet på Hamar via et stort antall skolebygg til Henie Onstad Senter, for å nevne noen, sier Sandberg.

Spansk
I 2009 innledet man et samarbeid med den spanske vifteprodusenten Solér & Palau og fikk tilgang til et nær sagt uendelig utvalg av vifter. Her har man lært å kjenne en global produsent i stor vekst.
– Vi har et godt forhold til spanjolene og med vår erfaring kan vi plukke ut de rette viftene til nær sagt alle behov. På tross av Norge er et lite land får vi topp oppfølging, service og assistanse på rappen, sier Sandberg.
Ved siden av vifter og varmegjenvinnere i verdensklasse, har man også anerkjente leverandører innen motorer og frekvensomformere.
– Pr i dag er vi en komplett, rådgivende leverandør til ventilasjonsentreprenør, med produkter på de fleste områder, og vår erfaring og kompetanse bringer oss stadig til nye nisjer.

Industri
For et år siden signerte man avtale med Ferreri som produserer vifter til industriformål. I løpet av 2016 har man levert et dusin vifter herfra, til alt fra treforedling til fiskeforedling.
– Ferrari har i femti år levert til marine og industrielle formål. Det handler om brannsikkerhet, aggressive miljøer og krav til både materialer og utførelse, sertifisering og sikkerhet, sier Sandberg.
I forbindelse med oppgradering av avtrekk og ventilasjon er det dessuten ofte et krav til styring og energieffektivitet.
– Som med både Klingenburg og Solér & Palau er Ferrari Ventilatori for oss en teknisk godtepose. Vi føler at vi har en stor bredde av løsninger nå, og vår organisasjon er passe stor. Til syvende og sist handler det om god personlig service og oppfølging mot entreprenørene, sier Sandberg.