Det er ikke alltid mulig å bytte ut eldre ventilasjons aggregat med et nytt, det kan være økonomiske årsaker eller et plassbygd aggregat som ikke lar seg flytte. Det kan uansett være lønnsomt å beholde det eldre aggregatet og bytte komponenter. Ved å bytte en gammel roterende gjenvinner til en ny, produsert etter dagens standarder gir normalt stor økonomisk gevinst og må anses et effektivt ENØK tiltak, med riktige grep gir det stor gevinst.
Viktige elementer før tiltak
Ved store luftmengder vil et slikt tiltak gi størst økonomisk gevinst med kort tilbake betalingstid , besparelsen er avhengig av driftstimer og energipriser som gir grunnlag for beregning av økonomien i tiltaket.
Det er av stor betydning hvor gammelt aggregatet er og når gjenvinner er produsert, et aggregat produsert før år 2000 vil typisk ha 72% virkningsgrad og maksimalt 120 pa over gjenvinneren. På slutten av 90 tallet måtte alle gjenvinner produsenter Eurovent sertifisere sine roterende gjenvinnere slik at virkningsgrader oppgitt før sertifisering var kunstig høye og ble justert ned etter sertifisering.
Etter år 2000 har aggregater blitt levert med lave bølgehøyder(tettere folie) for høy virkningsgrad , over 80% ble målet og høyere trykkfall over gjenvinner ble akseptert , max. ca 250pa.
Velger man å bytte gjenvinner hjulet og beholde gammel ramme kan virkningsgrad KUN forbedres ved å benytte lavere bølgehøyde med samme diameter som igjen gir høyere trykkfall over gjenvinner , ofte for høyt. Likens vil en komplett ny gjenvinner med ramme som har identiske mål som den gamle gjenvinneren ha samme utfordringer og begrensninger for optimalisering av virkningsgrad som et bytte av kun gjenvinner hjulet. Virkningsgraden kan forbedres med ny gjenvinner som leveres med folie 1,4mm så fremt trykkfallet er innenfor akseptable verdier , her ligger begrensingen. Husk også at gamle verdier på gjenvinneren ikke er direkte sammenlignbare med verdiene på en ny gjenvinner grunnet Eurovent sertifisering og tidligere bølgehøyder på folien til en roterende gjenvinner normalt var 1,9mm.
Utstikk på gjenvinner-økt diameter og optimal bølgehøyde , lavere trykkfall.
Har du et ventilasjonsaggregat som er høyere enn det er bredt åpner det seg mulighet for utstikk på gjenvinneren, da kan diameter økes og det gir et stort potensiale for høye virkningsgrader og lavt trykkfall over gjenvinneren.
Hva betyr det?
Hvis vi kan øke bredden på gjenvinneren med et utstikk vil også diameter på rotor hjulet kunne økes , det betyr at det kan benyttes lavere bølgehøyder som gir maksimalt god virkningsgrad og samt at økt diameter gir lavere trykkfall over gjenvinneren. Den delen av gjenvinneren som blir utenfor aggregatet leveres tilpasset for sømløs overgang og montasje. Erfaring viser at med utstikk er det realistisk med virkningsgrader mellom 82-85% med trykkfall godt under 250pa. Optimalisert gjenvinner med denne virkningsgraden er en betydelig forbedring fra 72% ikke Eurovent sertifisert gjenvinner. Ved et ENØK tiltak kan vi med enkle grep forbedre virkningsgraden og trykkfallet over gjenvinneren slik at vi henter ut maksimal besparelse og korter ned tilbake betalingstiden uten for høye ekstra investerings kostnader.
Parlock har lang erfaring med vurdering av de muligheter som ligger i optimalisering av eldre aggregat for best mulig virkningsgrad/trykkfall og enklest mulig montasje og inntransport.
Kontakt oss og våre rådgivere hjelper deg gjerne med ditt ENØK tiltak for størst mulig gevinst
Tel. 32754477
Mail: parlock@parlock.no